5 henkeäsalpaavaa vaellusreittiä Ruotsissa – Reittisatakunta

5 henkeäsalpaavaa vaellusreittiä Ruotsissa

Suurin osa suomalaisista on varmasti ainakin kerran elämässään vieraillut Ruotsissa, todennäköisesti laivalla joko Helsingistä tai Turusta ja viettänyt päivän Tukholmassa shoppaillen, mutta oletko koskaan harkinnut tutustua Ruotsiin laajemmin, kenties vaelluksen muodossa? Ruotsi on täynnä upeita vaellusreittejä, joita pitkin tallustaen voit nähdä Ruotsin täysin eri näkökulmasta ja nähdä paljon sellaista, mitä muilla tavoin matkustaessa et pääsisi näkemään. Tässä meidän viisi suosikki vaellusreittiä Ruotsissa:

Höga Kusten

Etelän Hornöbergetistä pohjoisen Örnsköldsvikiin, tämä 130 km pitkä polku, joka on Unescon maailmanperintökohde, on jaettu 13 vaiheeseen. Polut kulkevat tiheiden metsien läpi Skuleskogenin kansallispuistossa, upeiden lahtien ja menneiden kulttuuriperintökohteiden rannoilla. Voit myös kävellä pitkin korkeita kallioita ja Slåttdalsbergin vuoristoa, joka on jaettu kahteen 200 metriä pitkään, 30 metriä syvän ja 7 metriä leveään halkeamaan nimeltään  Slåttdalsskreva.

Österlen

Österlen -reitti, joka kiemurtelee Kaakkois-Skånen kautta, on täynnä viehättäviä kalasatamia, pitkiä hiekkarantoja, luonnonsuojelualueita ja vehreitä metsämiä. Koko reitti on 188 kilometriä, joka on jaettu 14 osaan. Yksi erittäin monipuolinen osa on Simrishamnista Kivikille, hiekkarantojen sekä niittyjen  ja omenatarhojen kautta. Polku kulkee myös Stenshuvudin kansallispuiston läpi, jossa on yksi maan hienoimmista rannoista, kun taas Tjörnedalassa on runsaasti kasvillisuutta ja eläimistöä .Matkan varrelta löytyy runsaasti viehättäviä vierasmajoja sekä hotelleja ja kahviloita.

Österlen

Jämtlandin kolmio

Jämtlandin kolmio kulkee Storulvånin, Sylarna- ja Blåhammaren-vuoristojonojen välillä Jämtlandin vuorilla. Se on yksi maan suosituimmista vaellusreiteistä, suurelta osin matkan varrelta löytyvien lukuisten mökkien, saunojen ja hyvien ruokapaikkojen ansiosta. Blåhammarenin ruotsalainen turistiliiton vuoristoasema on tunnettu gourmetruoastaan ja panoraamanäkymistään. Storulvån, noin tunti Årestä, on suosittu alku- ja loppupiste. Koko kävely on 47km.Tarfala.

Jämtlandin kolmio

Tarfalan laakso, Kebnekaisen vuoristoryhmän itäpuolella, on yksi Ruotsin henkeäsalpaavimmista nähtävyyksistä. Täältä löydät Tarfalatjåkan, turkoosin vuoristojärven, jota reunustavat maan dramaattiset huiput. Siellä seisoo myös Tarfalastugan, Ruotsin matkailuneuvoston korkein vuorihytti. Voit päästä mökkiin Kebnekaise -vuoren asemalta, joka on 8 kilometrin päässä ja 500 metriä merenpinnan yläpuolella. Mökissä on yhteisiä makuusaleja yöpyjille, kun taas Kebnekaisen vuoristoasemalla on sviittejä ja leirintäpaikkoja.

Siljan Reitti

340 km Siljan Trail luikertelee Siljanjärven ja Orsasjön järven varrella. Se sopii erinomaisesti perheille ja aloittelijoille, sillä se ei ole kovin haastava reitti ja sen varrelta löytyy runsaasti mukavuuksia. Se on myös ihastuttava tapa kokea lukuisia nähtävyyksiä Siljanin alueella, kuten Zorngården Morassa, joka on kuuluisan taiteilijan Anders Zornin koti ja lukuisat vuosisatoja vanhat maatilat. Reitin varrelta löytyy monia yöpymispaikkoja, mökeistä luksushotelleihin idyllisessä Tällbergissä sitä paitsi. Voit myös ottaa päiväretken Rättvikille, Siljan -järven pysyessä näkökentässäsi koko reitin ajan. Toinen helppo vaellus on Orsasjön ympäri. Tämä reitti on kokonaisuudessaan 40 kilometriä pitkä kävelymatka aaltoilevan maiseman läpi.

Funäsdalen

Funäsdalen ei tarjoa afterski hippalointia, ylellisiä kauppoja tai hippiä yöelämää. Sen sijaan perinteiset Funäs -vuoret tarjoavat 60 vuorenhuippua ja lukuisia erinomaisia retkeilyreittejä. Täältä löydät myös 423 kilometriä loistavia pyöräilyreittejä, yli 200 vuoristojärveä ja yli 30 kilometriä vettä yhdellä ja samalla kalastuslinjalla. Funäsdalenin keskusta on hyvä tukikohta niille, jotka haluavat kokea koko Funäs -vuoriston. Sieltä on vartin ajomatka Tänndaleniin ja kahdenkymmenen minuutin ajomatka Ramundbergetiin. Funäsfjällen on vähän niin kuin vuoristoon piilotettu salainen maailma. Alueella on hillitympi ulkonäkö kiiltävään Åren ja perhemekka Säleniin verrattuna, mutta tämä on äärettömän kaunis ja erittäin perheystävällinen paikka. Luontonörttit ovat aina pitäneet Funäsvuoristosta, sen yllä leijailee jotain taianomaista ja klassista, mutta myös monet perheet ovat käyneet täällä uskollisesti sukupolvien ajan.

Funäsdalen