Camino del Rey on mainio päiväretkikohde huimapäille – Reittisatakunta

Camino del Rey on mainio päiväretkikohde huimapäille

Andalusiassa Espanjassa kulkee 100 metrin korkeudella kuuluisa, yli sata vuotta vanha vaellusreitti, jota on kutsuttu mm. maailman vaarallisimmaksi poluksi ja kuoleman reitiksi. Kyseessä on Caminito del Rey, joka tarkoittaa kuninkaan pientä polkua. Kolme kilometriä pitkä reitti kulkee pitkin El Chorro – rotkon äkkijyrkkiä seinämiä ja on leveydeltään vain noin metrin. Alun perin polku rakennettiin tavaroiden ja ihmisten kuljettamiseksi rotkon ylitse, sillä molemmilla puolilla rotkoa sijaitsevat voimalaitokset, joihin tarvittiin toimituksia. Reitti on rakennettu vuosina 1900 – 1905 ja se avattiin yleisön käyttöön juhlallisuuksien saattelemana vuonna 1920. Polku nimettiin kuningas Alfonso XIII:n mukaan ja hän olikin virallisesti ensimmäinen polun läpi kävellyt henkilö.

Kunnostustyöt jatkuivat yli 15 vuotta

Caminito del Rey on ollut pitkään huonossa kunnossa ja osittain sortunut eri sääolosuhteiden seurauksena. Vuosituhannen vaihteessa reitillä sattui peräjälkeen kolme kuolemaan johtanutta onnettomuutta, jonka jälkeen se suljettiin yleisöltä. Tämänkin jälkeen elämysten metsästäjät suuntasivat polulle huolimatta 6 000 euron uhkasakosta. Reittiä kunnostettiin noin 15 vuoden ajan ja yhteensä 2,7 miljoonalla eurolla. Vuonna 2015 se avattiin jälleen käyttöön. Uuteen uskoon kunnostetun reitin toivotaan houkuttelevan matkailijoita ja saavan nämä unohtamaan surulliset onnettomuudet. Reitti on samalla kasvanut pituutta, sillä polkua jatkettiin läheiseen kylään. Reitin kokonaispituus on nyt 7,7 kilometriä. Nyt polulla on puisia kävelysiltoja ja kivillä päällystettyjä polkuja, joten kaiken kaikkiaan se on huomattavasti luotettavamman oloinen kulkuväylä. Myös turvatoimiin on panostettu onnettomuuksien seurauksena, joten reitti on aiempaa turvallisempi. Reitin varrella on kaiteena toimiva turvaköysi ja siltojen kohdalla kunnolliset kaiteet. Kunnostuksen jälkeen reitille asetettiin kahdeksan vuoden ikäraja ja kymmenen euron pääsymaksu. Kunnostuksen jälkeen reitti onkin ollut varsin suosittu ja kahden vuoden aikana reittiä on kulkenut yli 600 000 ihmistä.

Päiväretkelle Aurinkorannikolta

Caminito del Rey tarjoaa upeat maisemat vaeltajalle ja se on loistava päiväretkikohde Aurinkorannikolla lomaileville. Reitti on valittu myös Lonely Planetin 15 parhaan uuden matkaelämyksen joukkoon. Reitin varrella ylitetään myös riippusilta, josta voi kurkata alas ja ihastella Guadalhorce-joen turkoosina hohtavaa vettä. Puiden sekaan on rakennettu muutamia penkkejä, joilla kävelijät voivat istahtaa ja ihastella maisemia. Penkit ovat hyvä paikka myös valokuvaukseen, sillä muuten turvallisesta vaikutelmasta huolimatta polku on edelleen päätä huimaavan korkealla. Etenkin voimakkaalla tuulella kulku tuntuu hieman huteralta ja kameraa ei tee mieli pitää kädessä. Reitin kunnostuksesta ja uuden osan rakentamisesta on ollut vastuussa arkkitehti Luis Machura. Hänelle oli erityisen tärkeää, että uusi ja vanha osio sopivat saumattomasti yhteen ja vaikuttavat yhdeltä kokonaisuudelta.

Älä unohda pakata kameraa!

Reitti kulkee yli 400 metristen pystysuorien kalliojyrkänteiden keskellä ja todellakin suurimman osan matkasta 100 metrin korkeudessa, joten pientä huimapäisyyttä reitti kuitenkin vaatii. Maisemiltaan vaikuttavin kohta tulee noin kahden kolmanneksen kohdalla, jossa kallioseinämät ovat jyrkimmillään. Vasemmalla näkyvät vuoret ja joki, oikealla puolella on lasipohjainen näköalapaikka, joka tarjoaa upean näkymän koko alla avautuvaan maisemana. Mukaan kannattaa pakata kunnolliset vaelluskengät tai ainakin tavallista tukevammat lenkkarit, sillä kunnostustoimenpiteistä huolimatta kyseessä on edelleen haastavissa olosuhteissa sijaitseva vuoristopolku ja nousut ja laskut ovat ajoittain jyrkkiä. Polulla on nykyään myös rajoitus siitä, että enimmillään siellä voi kulkea 400 henkilöä. Suuremmat ryhmät pääsevät polulle puolen tunnin välein, mutta yksittäisiä kulkijoita päästetään yleensä ilman odotteluita. Reitin pääsee aloittamaan kahdesta kohtaa, joka Ardalesin tai Áloran kaupungista.