Garden Route on seikkailulomaa kaipaavan unelmakohde – Reittisatakunta

Garden Route on seikkailulomaa kaipaavan unelmakohde

Etelä-Afrikassa Kapkaupungissa kuuluisa Garden Route on road tripeistä nauttivan seikkailijan pakollinen aktiviteetti. Tie seurailee maan rannikkoa koko matkan Kapkaupungista Johannesburgiin. Intian valtameri, kaiken ylittävä vehreys ja ympärillä kohoavat vuoret takaavat täydelliset puitteet aktiivilomalle. Matkan varrelle osuu monipuolisia harrastusmahdollisuuksia. Reitti voittaa kauneudellaan suurimman osan maailman paikoista. Reitti on saanut nimensä tien varren maisemista, joissa voi nähdä äärimmäisen monipuolisesti Etelä-Afrikan luontoa. Kätevintä reitti on kulkea omalla autolla, mutta Etelä-Afrikassa on myös reppumatkaajia varten suunniteltu hop on hop off -bussipalvelu Baz Bus, joka kulkee samaa reittiä ja vielä eteenpäin Krugerin kansallispuistoon asti.

Noin 300 kilometriä pitkän reitin varrella pääsee ihastelemaan Etelä-Afrikan rannikkoa ja paikallisen luonnon upeutta, mutta matka tarjoaa maisemien lisäksi paljon muutakin. Reitti kulkee monien kaupunkien ja kansallispuistojen ohi ja matkalta löytyvät kaikki reissaajan kaipaamat palvelut.

Safareissa riittää valinnanvaraa

Suurin osa Afrikan mantereella vierailevista haluaa käydä ainakin kerran matkansa aikana safarilla. Etelä-Afrikassa paras safarikohde on valtava Krugerin kansallispuisto. Puisto itsessään on Belgian kokoinen ja vaatii hieman ajelua ympäriinsä. Tiukemmalla aikataululla tai pienemmällä budjetilla matkustaville löytyy kyllä mainioita mahdollisuuksia eläinten bongaamiseen muualtakin reitin varrelta. Garden Routen varrella on useita yksityisiä safareita. Myös näissä on mahdollisuus bongata niin kutsutut Big Five eli viisi suurta: elefantti, puhveli, leijona, sarvikuono ja leopardi. Mikäli haluat lomailla hieman ylellisemmin ja nauttia samalla tasokkaasta majoituksesta, Mossel Bayn varrella sijaitseva Garden Route Game Lodge tarjoaa seka safariajeluita että majoitusta. Lisäksi palveluihin kuuluu valikoima spa-hoitoja.

Jos kaipaat Garden Route Lodgea autenttisempaa – tai edullisempaa – safarikokemusta, kannatat matkaa jatkaa vielä edemmäs itään kohti Port Elizabethia. Sieltä löytyy kansallispuisto Addo Elephant Park. Puistossa on sen nimenmukaisesti erityisesti elefantteja, mutta yhtä lailla sieltä löytyvät nämä viisi suurta petoa ja lisäksi mm. seeproja, hyeenoja ja monia muita eksoottisia eläimiä. Addossa voi majoittua esimerkiksi safarimajoissa tai omassa teltassa leirintäalueella.

Adrenaliini virtamaan!

Adrenaalin virtaamisesta nauttivat suuntaavat Garden Routen varrella sijaitsevalle 216 metriä korkealle Bloukransin sillalle, josta voi hypätä maailman korkeimman sillalta tehtävät benjihypyn. Vaihtoehtoisesti useat yritykset tarjoavat laskuvarjohyppyjä ja esimerkiksi kanjoniretkiä. Jos korkeudet eivät houkuttele, mutta kaipaat kuitenkin jännitystä matkaasi, voi aina suunnata toiseen suuntaan eli meren syvyyksiin ja haiden sekaan. Etelä-Afrikassa yksi suosituimmista turistikokemuksista on valkohaiden seassa sukeltaminen eli shark cage diving. Sukeltaja lasketaan häkissä haiden sekaan ja häkin turvasta voi rauhassa katsella näitä merten kauhuja.

Upeat vaellusmaastot kutsuvat nauttimaan

Erityisesti Garden Route sopii vaeltamisesta nauttiville, sillä matkan varrelle osuvista useista kansallispuistoista löytyy toinen toistaan hienompia reittejä. Vaellusreittien pituudet vaihtelevat muutaman tunnin kävelyistä aina usean päivän vaelluksiin. Kokeneet vaeltajat löytävät haastavampia reittejä esimerkiksi Tsitsikammasta, josta voi suunnata Storms River Mouth -leirintäalueen kautta viiden päivän vaellukselle. Kaikkiin maan kansallispuistoihin on sisäänpääsymaksu, mutta se on varsin kohtuullinen eli turistille noin 20 euroa. Lisäksi järjestetyistä vaelluksista toki veloitetaan erikseen.

Garden Route tarjoaa mahdollisuuden myös rantaelämään ja vaikkapa surffauksen opetteluun. Erityisesti Mossel Bay ja Plettenberg Bay ovat tunnettuja surffauspaikkoja, joista löytyy sopivia kohtia sekä aloittelijoille että kokeneemmille surffaajille. Vesi on kuitenkin alueella suhteellisen viileää lämpimästä ilmasta huolimatta, joten surffaamaan mielivän täytyy vuokrata märkäpuku. Niitä on tarjolla kaikilla suuremmilla rannoilla.

Reitti suosii matkailijoita etenkin kesäaikaan. Nature’s Valley, joka on suurimmaksi osaksi reitin keskus, on ilmastoltaan kesällä miellyttävän lämmin ja talvella viileä. Alueella on Guinnessin ennätystenkirjan mukaan maailman toiseksi leudoin ilmasto heti Havaijin jälkeen.