Kadonnut kaupunki Ciudad Perdida on yksi Kolumbian hienoimmista kohteista – Reittisatakunta

Kadonnut kaupunki Ciudad Perdida on yksi Kolumbian hienoimmista kohteista

Monille kokeneillekin matkailijoille Kolumbia tarjoaa terveellisen annoksen ennen kokemattomia elämyksiä. Ehkä upein kokemus Kolumbiassa on kuitenkin arkeologinen Ciudad Perdida, joka tunnetaan paremmin nimellä the Lost City. Tämä kaupunki on piileskellyt hylättynä viidakon suojissa yli tuhat vuotta ja se on mahdollista saavuttaa ainoastaan vaeltamalla 44 kilometrin pituinen reitti vaikeakulkuisessa maastossa. Tässä onkin trekkailijalle todellinen mahdollisuus toteuttaa kaikki Indiana Jones -fantasiansa, sillä matkan varrella joutuu varomaan irtokiviä, kulkemaan jyrkkiä nousuja ja laskuja ja pääsee ihailemaan henkeäsalpaavia vesiputouksia. Muutamassa kohdassa aukeaa upea panorama-näkymä Sierra Nevadan ylitse.

Ciudad Perdida rakennettiin vuonna 800 EA eli noin 650 vuotta aiemmin kuin Perussa sijaitseva Machu Picchu. Ciudad Perdida sijaitsee Sierra Nevada de Santa Martan & Teyunan arkeologisessa puistossa Sierra Nevadan alueella Pohjois-Kolumbiassa. Ensimmäisenä kaupungin löysivät aarteenmetsästäjät 1970-luvun alussa, kun he kiipesivät 1 263 kiviaskelmaa joen rannalta ylöspäin ja löysivät muista kylistä ja kaupungeista erillään sijaitsevan alueen. Nykyäänkin vain noin 10 prosenttia alueesta on saatu tutkittua ja kaupungissa on edelleen mystinen ja aavemainen tunnelma.

Aivan viime aikoihin asti Lost City oli suljettu matkailijoilta ja sitä pyrittiin suojelemaan ulkopuolisilta vaikutteilta. Tähän vaikutti myös se, että alueella käytiin huumekauppaa ja siellä pidettiin sotilaallisia harjoituksia. Vuonna 2003 kahdeksan turistin joukko oppaineen kidnapattiin heidän vaeltaessaan kaupunkiin ja tämän takia reitti suljettiin kokonaan sekä turisteilta että arkeologeilta. Vasta vuonna 2005 se avattiin uudelleen ja vaellukset ja kaivaukset jatkuivat. Nykyäänkin Kolumbian armeija partioi näkyvästi alueella ja useat turistiryhmät jakavat leirintäalueet sotilaiden kanssa.

Vaellusta suunnittelevan kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen matkatoimistoon, sillä itsenäisesti alueella ei saa vaeltaa. Matkatoimistoistakin vain viidellä on lupa järjestää sinne retkiä. Tarjolla on neljän ja viiden päivän vaelluksia, jonka aikana kuljetaan rauniokaupunkiin ja takaisin. Vaellus on vaativa ja matkalla ylitetään sekä vuoria että jokia. Tämä vaatii siis kunnolliset vaellusvarusteet. Erityisesti sadekaudella jokien vesi on korkealla ja polku on mutainen, tehden vaelluksesta vielä astetta vaativamman. Paras aika sääolosuhteiden kannalta vaellukselle on helmikuu, sillä silloin sade on vähäistä ja joet helpompia ylittää.

Valmiiksi räätälöidyillä vaellusmatkoilla jokainen kantaa itse omat tavaransa ja ruoan kuljettavat muulit. Matkan varrella on valmiiksi varustellut leirintäalueet, joissa matkailija saa viltin ja voi nukkua joko riippumatossa tai sängyssä. Viidakossa on erittäin kosteaa ja hikoiluun saakin varautua koko reissun ajan. Jokien ansioista matkalla on onneksi myös useita uimapaikkoja, joihin voi pulahtaa virkistäytymään päivän päätteeksi. Mukaan kannattaa kunnollisten vaelluskenkien lisäksi pakata useampi t-paita, hyttysmyrkkyä ja hattu.

Reitti kadonneeseen kaupunkiin kulkee alkuasukkaiden alueiden läpi ja matkalla onkin mahdollisuus tavata Kogi-heimon edustajia. Kogit elävät edelleen vanhoja perinteitä kunnioittaen, asuvat puisissa taloissa ja pukeutuvat valkoisiin perinnevaatteisiin. Heimon edustajat suhtautuvat varauksella matkailijoihin, mutta puhuvat espanjaa ja ovat yleisesti ottaen ystävällisiä.

Vaellus on latinalaisamerikkalaiseen hintatasoon nähden kallis, mutta kokemuksena unohtumaton. Reitin ainoa huono puoli on se, että matkaajat joutuvat kulkemaan Ciudad Perdidasta takaisin tismalleen samaa reittiä kuin tulivatkin, sillä paikalle johtaa tämä yksi ainoa polku. Vaellukselle kannattaa suunnata pian, kun kyseessä on vielä suurelta yleisöltä tuntematon kohde. Kadonnut kaupunki on nopeasti kasvamassa Kolumbian suosituimmaksi nähtävyydeksi ja samalla sen autenttisuus kärsii. Kaupungin taika piilee nimenomaan sen mystisessä tunnelmassa ja tyhjyydessä. Tässä mielessä onkin hyvä, että sinne ei vie kuin yksi vaikeakulkuinen polku.