Maailman viisi upeinta junareittiä – Reittisatakunta

Maailman viisi upeinta junareittiä

Junalla matkustamisessa on aivan oma tunnelmansa. Lentokoneella pääsee toki nopeasti kauas, mutta itse matka on vain siirtymistä paikasta toiseen. Autolla ajaessa pääsee näkemään jo maisemiakin, mutta samalla pitää keskittyä ajamiseen. Junassa voi sen sijaan vain istua ja nauttia, halutessaan lukea ja kuunnella musiikkia, torkkua tai vaikka kirjoittaa ylös ajatuksia. Matkan etenemistä voi seurata ikkunasta ja siirtyminen paikasta toiseen muuttuu konkreettisemmaksi. Junareittejä on rakennettu myös sellaisille alueille, joille autolla olisi hankalaa tai mahdotonta päästä. Mikäli nautit junalla matkustamisesta, nämä viisi upeaa maisemareittiä nousevat varmasti matkahaaveittesi kärkeen.

Glacier Express, Sveitsi

Sveitsissä pääsee kokemaan lyhyelläkin vierailulla unohtumattoman junamatkan, kun hyppää Glacier Expressin kyytiin. Seitsemän tunnin mittaisella matkalla ikkunasta avautuu huikeita näkymiä lumihuippuisille vuorille ja idyllisiin pikkukyliin. Reitti seurailee alppimaisemia alkaen Zermattista ja päätyen joko Moritziin tai Davosiin. Juna liikennöi vuoden ympäri. Glacier Expressin junissa on maisemien katseluun täydellisesti sopivat suuret ikkunat, joista aukeaa panoraamanäkymä Alpeille. Ikkunasta voi bongata myös mm. historiallisia linnoituksia. Junavaunut ovat moderneja ja matkustaminen varsin mukavaa. Junassa on myös ravintola.

Norway in a Nutshell, Norja

Yksi Norjan suosituimmista turistikierroksista on nimeltään Norway in a Nutshell. Reitti koostuu junareiteista Bergenin ja Flåmin läpi sekä unohtumattomasta risteilystä vuonoilla. Junarata on yksi maailman jyrkimmistä. Reitti kulkee 20 tunnelin läpi pitkin Norjan vaikuttavaa vuoristoa. Reitti on korkealla merenpinnan yläpuolella, joten ikkunoista avautuvat komeat näkymät Norjan vuoristo- ja vuonomaisemiin. Reitin voi kulkea päivässä tai yöpyä matkan varrella. Pidemmillä retkillä on esimerkiksi mahdollista tutustua vuonoihin meloen.

The Ghan, Australia

Australiassa etäisyydet ovat erittäin pitkiä ja juna suosittu kulkuneuvo niiden taittamiseksi. Ghan-juna kulkee koko Australian läpi Etelä-Australian Adelaidesta Pohjois-Australian Darwiniin. Matka on pituudeltaan lähes 3 000 kilometriä ja kestää kolme päivää. Matkaan kuuluu pysähdys Alice Springissä, jota kutsutaan Australian punaiseksi sydämeksi. Matkan aikana pääsee näkemään Australian eri puolia. Tunnelma sisämaassa on aivan erilainen kuin rannikolla. Ghanin aikataulu on suunniteltu siten, että komeimmat maisemat ohitetaan päivänvalossa.

Matkan aikana juna pysähtyy mm. keskellä Australiaa sijaitsevan Ayers Rock -kivimuodostelman eli Ulurun lähellä. Paikassa pääsee tutustumaan myös Australian aboriginaalien mielenkiintoiseen kulttuuriin. Trooppisemmassa Pohjoisa-Australiassa Ghan pysähtyy Katherinen kaupungissa, josta matkailijoilla on mahdollisuus tehdä retki Katherine Gorgen kansallispuistoon.

Coast Starlight, Yhdysvallat

Monesti sanotaan, ettei Yhdysvalloissa voi liikkua ilman autoa. On totta, että liikenne on pitkälti suunniteltu autoilijoita silmällä pitäen, mutta tämä ei tarkoita etteikö myös junamatkailijalle olisi tarjolla uskomattomia elämyksiä. Maan länsirannikon henkeäsalpaavia rannikkomaisemia voi ihailla Coast Starlightin rannikkoreitillä, joka kulkee Los Angelesista Seattleen. Matka kestää noin 35 tuntia. Matkalla kuljetaan Kalifornian, Oregonin ja Washingtonin osavaltioiden läpi ja maisemat muuttuvat osavaltioiden vaihtuessa. Matkan varrelle osuvat mm. San Franciscossa sijaitseva kuuluisa Golden Gate -silta sekä Alcatrazin pahamainen vankilasaari. Matkan voi aloittaa kummasta päästä tahansa. Junassa voi matkustaa koko matkan joko mukavalla penkkipaikalla tai varata itselleen nukkumahytin.

Andean Explorer, Peru

Yksi Etelä-Amerikan komeimmista junareiteistä on Perussa sijaitseva Andean Explorer. Nimensä mukaisesti reitti kulkee Perun pääkaupungista Cuscosta Punon kaupunkiin. Punosta taas pääsee sujuvasti tutustumaan esimerkiksi Titicaca-järveen. Junassa on lasiset seinät, joiden ansiosta matkailija saa eturivin paikan ja näkee esteettä Andien huiput, aavat tasangot, alpakkalaumat, inkakulttuurin jäänteet ja alati vaihtelevat säätilat. Reitti kulkee parhaimmillaan yli neljä kilometriä merenpinnan yläpuolella, joten tällä reitillä matkustettaessa kannattaa varautua myös viileään säähän ja ohueen ilmaan.