Machu Picchulle johtava Inca Trail on upea kokemus – Reittisatakunta

Machu Picchulle johtava Inca Trail on upea kokemus

Etelä-Amerikan kuuluisin reitti, Inca Trail Mach Picchulla on monien vaeltajien mukaan todellinen viiden tähden reitti. Pituudeltaan reitti on 43 kilometriä, mutta tähän matkaan mahtuu upeita vuoristomaisemia, varjoisia metsiä, sub-trooppista viidakkoa ja tietenkin upeat inkojen rauniot, tunnelit ja kiveykset. Reitti päättyy Machu Picchulle, tuohon kuuluisaan inkojen kadonneeseen kaupunkiin. Vaikka Machu Picchulle voi matkustaa muutenkin, on vaellus melko erottamaton osa todellista Machu Picchu -kokemusta. Vuonna 2007 Machu Picchu valittiin yhdeksi maailman uudesta seitsemästä ihmeestä.

Haasteellisen tästä reitistä tekee erityisesti korkeus, sillä reitti kulkee vuoristossa. Kyseessä ei silti ole ainoastaan kokeneiden trekkaajien reitti, sillä pienellä valmistautumisella se on lähes jokaisen saavutettavissa. Matkailijan kannattaa varautua mahdollisiin vuoristotaudin oireisiin. Usein suositellaan, että vaellusta suunnittelevan kannattaa totutella korkeuteen oleskelemalla Cuzcon kaupungissa muutamia päiviä ennen reitille suuntaamista, jotta keho ehtii tottua vuoristo-olosuhteisiin. Yleensä trekkaajat, jotka ovat edes kohtuullisessa fyysisessä kunnossa, tottuvat korkeuteen hyvin ja pääsevät kulkemaan reitin ongelmitta. Kyseessä on vaihteleva ja osin haastavakin maasto, joten oikea varuste ovat vaelluskengät.

Neljän päivän reitistä suoriutuu kokemattomampikin

Reitti alkaa valinnan mukaan joko 2 600 tai 2 800 metristä. Reitti kulkee kolmen vuoren lomassa ja korkeimman vuoren huippu nousee 4 200 metriin asti. Vaelluksen aikana majoitutaan pienissä leireissä ja ryhmissä kulkiessa kokit valmistavat yleensä ruoat. Matkalla Machu Picchulle pääsee näkemään esimerkiksi Phuyupatamarcan upeat rauniot, lumihuippuisia vuoria ja vihreitä laaksoja.

Inca Trailin kulkemiseen kannattaa varata neljä päivää. Ensimmäinen vaelluspäivä aloitetaan yleensä 82 kilometrin merkin kohdalta, sillä näin paljon matkaa on Cuzcosta aloituspaikalle. Ensimmäisenä vaelluspäivänä matkaa kertyy 11 kilometriä ja päätepisteenä on Wayllabamba Camp, joka sijaitsee vehreässä laaksossa 2 950 metrin korkeudessa. Ensimmäisen päivän vaellus on melko helppo ja toimii hyvänä sisäänajona vaellukseen. Ensimmäinen päivä yllättääkin trekkaajat monesti helppoudellaan, mutta haastavampiakin osuuksia on edessä. Päivän aikana nähdään upeita maisemia ja kuljetaan pienen kylän läpi.

Toisena päivänä reitti kohoaa kohti Warmiwañuscaa eli Dead Woman’s Passia, joka sijaitsee 4 215 metrin korkeudessa. Tämä onkin reitin korkein kohta. Toinen vaelluspäivä on fyysisesti rankempi, mutta edelleen varsin mahdollinen ja nautittava. Matkan haastavuuteen vaikuttaa myös sää, sillä kova tuuli vaikeuttaa kulkemista vuoristossa. Tämä on kuitenkin se päivä, jolloin useimmat vaeltajat alkavat uskoa todella selviytyvänsä reitin haastavammistakin osuuksista ja tuntuu siksi todella palkitsevalta.

Kolmantena päivänä on vuorossa matkaan pisin yhtäjaksoinen vaellus, sillä päivän aikana edetään 16 kilometriä. Nyt tiedät jo olevasi varsin lähellä Machu Picchua ja tämä tuo kulkemiseen lisää energiaa. Myös vaihtelevat maisemat pitävät motivaation korkealla, sillä päivään mahtuu sekä vuoria että laaksoja. Päivän vaellus päättyy upeaan Phuyupatamarcaan eli pilvien yläpuolella sijaitsevaan kaupunkiin, joka on 3 650 metrin korkeudessa ja hieno esimerkki inkojen rakennustaidoista.

Viimeinen vaelluspäivä kannattaa aloittaa aikaisin, sillä aamuvarhain heräämisen palkitsee upea näky, kun aurinko nousee Machu Picchun ylle Aurinkoportilla. Machu Picchun kaupunki sijaitsee 45 minuutin kävelymatkan päässä Aurinkoportin vuoren huipulta, mutta Aurinkoportila avautuu jo hieno näkymä alueelle. Tämä hetki todella palkitsee usean päivän vaelluksen jälkeen ja Machu Picchun taianomaisuus on lähes käsin kosketeltavaa. Vaelluksen jälkeen kannattaa varata aikaa Machu Pichuun tutustumiseen ja tietenkin valokuvaamiseen. 15 minuutin päässä Machu Picchusta sijaitsee Aguas Calientesin kylä, josta pääsee matkaamaan junalla takaisin Cuzcoon tai jossa voi myös yöpyä vaelluksen päätteeksi.