Päiväretki Montserratiin – Reittisatakunta

Päiväretki Montserratiin

Montserrat on Espanjan Barcelonan maakunnassa sijaitseva vuori. Se sijaitsee noin 50 kilometriä Barcelonan keskustasta luoteeseen, joten sinne on helppo päästä käymään Barcelonan lomalla. Vuori ei kuitenkaan ole mikään tavallinen vuori ja se näkyykin sen nimestä Montserrat, joka tarkoittaa katalaanin kielellä sahattua vuorta. Nimi käy hyvin järkeen vuorta katsellessa, nimittäin se näyttää hieman sahalaitaiselta. Se on tunnettu sen erikoisen muodon lisäksi myös luostarista. Vuorella nimittäin sijaitsee vuonna 1025 perustettu bendiktiiniläinen luostari. Tämä luostari on omistettu Katalonian hiippakunnan suojeluspyhimykselle eli Montserratin neitsyelle, joka tunnetaan myös nimellä La Morenta. Yllättävää kuitenkin on, että luostari on edelleenkin toiminnassa melkein tuhat vuotuisesta iästään huolimatta ja majoittaa nykyaikana noin 80 munkkia, jotka asuvat vuorella eristyksessä muusta maailmasta. Luostarissa on myös turisteille nähtävissä erityinen huone, jossa pyhiinvaeltajien Neitsyt Marialle tuodut lahjat ovat nähtävissä. Pyhiinvaeltajat tuovat kyseiset lahjat neitsyelle jonkin hyvän asian tapahduttua, kuten sairaudesta parantumisen, lapsen syntymästä, avioliitosta tai muista merkittävistä tapahtumista. Uskotaan, että Neitsyt Maria oli näiden kaikkien hyvien tapahtumien takana. Tämä onkin tapahtunut usein seurauksena pyynnölle. Kataloniassa usein pyydetään kriisinhetkinä apua Montserratin Neitsyt Marialta, jolloin vastapalvelukseksi luvataan tehdä pyhiinvaellus kyseiselle vuorelle. Suurin osa katalonialaisista on myös hyvin tosissaan lupauksen kanssa ja jos toive toteutuu, he myös lähtevät luvatulle vaellukselle. Tällöin mukaan otetaan aina jokin pieni lahja, jolla pyritään hyvittämään Neitsyt Marian hyvä teko.Nykyään Montserratin vuori ja luostari onkin todella suosittu turistikohde, jonne pyhiinvaelluksen lisäksi järjestetään erinäköisiä turistiretkiä. Luostarin läheisyyteen on jopa perustettu hotelli, jossa pyhiinvaeltajat, että turistit pystyvät yöpymään. Hotelli kuitenkin perustettiin alun perin nimenomaan pyhiinvaeltajia ajatellen, mutta siellä yöpyy tänä päivänä osittain myös turisteja.

Todella helppo päiväretkikohde

Barcelona on jo kaupunkina erittäin vilkas ja mielenkiintoinen turistikohde, joka houkuttelee turisteja vierailemaan ympäri maailmaa kyseisessä kauniissa kaupungissa. Kaupungin sisällä on jo vaikka kuinka paljon nähtävää turisteille, joten kovin moni ei viikonloppureissulla ajattelekaan käyvänsä kaupungin ulkopuolella. Tämä on kuitenkin harmi, nimittäin vain 40-50 kilometriä Barcelonasta luoteeseen sijaitsee edellisessä kappaleessa mainittu Montserratin vuori ja siellä sijaitseva pyhä luostari. Tänne on todella helppo tehdä päiväretki itsekseen omalla vuokra-autolla tai sitten retkenjärjestäjän mukana.

Barcelona

Matka vuorelle taittuu omalla vuokra-autolla todella nopeasti vajaassa tunnissa. Kuitenkin varautuen Espanjan mutkaisiin vuoristoteihin, jotka saattavat välillä viedä enemmänkin aikaa. Tietenkin, jos Espanjan tiet pelottavat liikaa pääsee paikalle myös junalla, joka liikennöi suoraan Barcelonan keskustasta. Montserrat-Aeri – asemalta taas pääsee ylös vuorelle 1200 metrin korkeuteen köysiradan avulla, joka on myöskin itsessään jo oma kokemuksensa. Köysirata päättyy suoraan luostarin eteen, jolloin kohteeseen ei tarvitse enää kävellä erikseen. Köysiradan päässä sijaitsee infopiste, josta saa halutessaan otettua mukaan pienen kartan ja selostuksen alueesta. Ylhäällä pääsee tutustumaan tähän upeaan melkein 1000- vuotiaaseen luostariin ja siellä asuviin munkkeihin. Luostari onkin oikein näyttävä teos historiallisesta Kataloniasta ja sen upeita maalauksia ja koristuksia jaksaisi ihailla koko päivän. Kannattaa kuitenkin myös luostarin lisäksi tarkistaa vuoren upeat maisemat, nimittäin vuorelta on upea näkymä Katalonian ylle, jopa Kataloniaa reunustavalle Tibidabon vuorelle asti. Luostarin ja vuoren historia ylettyykin todella pitkälle, jo 888 jKr. asti. Ennen luostaria vuorella nimittäin oli roomalaisten rakentama temppeli, jossa roomalaiset taas palvoivat Venus-jumalaa. Legendan mukaan taas 880 paimenpoikaa löysi luolasta vuoren sisältä Neitsyt Marian kuvan, jonka seurauksena perustettiin Montserratin luostari. Luostari kuitenkin tuhoutui ja se rakennettiin uudestaan 1800-luvulla.