Parhaat vaellusreitit USA:ssa – Reittisatakunta

Parhaat vaellusreitit USA:ssa

Vaelluskengät jalkaan, reppu tai rinkka selkään, ja vaellus voi alkaa. Harvoin tuntee itsensä yhtä vapaaksi kuin luonnon keskellä vaeltaessaan.

Varsinkin jos mukana on teltta, jonka voi pystyttää mihin vain, ja kaikki tarvittava kulkee rinkassa mukana. Vaeltaessa pääsee kosketuksiin luonnon kanssa aivan eritavalla kuin muuten, sillä vaeltamisessa on jotain alkukantaista, jotain ihmisen historian keväästä, ajalta jolloin emme olleet vielä asettuneet paikoillemme, vaan vaelsimme ja elimme luonnossa, luonnon armoilla, säästä ja vuodenajasta riippumatta. Tuskin kukaan haluaa kokonaan palata tuohon aikaan, mutta vaeltaminen on erinomainen tapa irtautua arjesta. Toimiston, kaupunkielämän, television, tietokoneen ja älypuhelimen vastapainona vaeltaminen toimii hyvin. Vaikka USA:sta tulevat usein mieleen suuret kaupungit ja urbaani elämänmeno, on Pohjois-Amerikka kuitenkin edelleen suurilta osin luontoa, harvasti asutettuja alueita ja luonnonpuistoja. Vaellusreitit halkovat vuoria, kanjoneita ja metsiä, ja valtavassa maassa on jotain jokaiselle ja jokaisena vuodenaikana: eteläisen Floridan subtrooppiset Everglades-rämeiköt krokotiileineen, Appalakkien vuoristo, aurinkoista Kalifornian osavaltiota pituussuuntaan halkova Sierra Nevada ja pohjoisessa Kanadan rajalla nousevat Kalliovuoret karhuineen. Upeita ikivanhoja metsiä, vuoristojärviä, kukkaketoja, tuliperäisiä alueita, solia, aavikoita, rämettä ja preeriaa. Monipuolista luontoa joka lähtöön.

Triple Crown Trail – vaeltajan kruunu

Haasteena on tietenkin löytää juuri mieleisensä reitit suuresta maasta, mutta alla on listattu parhaat, pisimmät ja tunnetuimmat. Triple Crown koostuu kolmesta täysin erillisestä pitkästä vaellusreitistä, ja moni innokas vaeltaja USA:ssa haluaa “kerätä” kaikki kolme, eli vaeltaa jokaisen reitin päästä päähän. Appalachian Trail kulkee idässä, Pacific Crest Trail lännessä ja Continental Divide Trail USA:n keskiosissa. Kaikista voi vaeltaan myös vain osia, sillä yhden kokonaisen reitin vaeltamiseen kuluu kuukausia.

Pacific Crest Trail

Kirjailija Cheryl Strayed toi tämän vaellusreitin suuren yleisön tietoon kirjassaan, ja siitä myöhemmin tehdyssä elokuvassa, “Wild”.  Tämä vaellusreitti on huimaavat 4,270km pitkä, ja seurailee Sierra Nevada ja Cascade –vuoristoja, jotka kohoavat pohjois-etelä suuntaisesti noin 200km Tyynenmeren rannalta Kalifornian osavaltion sisämaassa. Korkeusvaihteluiltaan reitti kulkee hieman merenpinnan tasoa korkeammalta jopa yli 4km korkeuteen. PCT halkoo 25 kansallismetsää ja 7 kansallispuistoa. Reitin eteläisin piste on USA-Meksiko rajalla, ja pohjoisin US-Kanada rajalla. Sille välille mahtuu mitä erilaisimpia maisempia, ilmastoja ja kokemuksia. Paras aika vaeltaa PCT on huhtikuun lopulta syyskuun lopulle.

Appalachian Trail

USA:n itäpuolella kohoaa Appalakkien vuoristo, josta osaa kutsutaan nimellä the Great Smokey Mountains. Siellä kulkeva vaellusreitti, Appalachian Trail, alkaa etelässä Georgian osavaltiossa, ja jatkuu sieltä koilliseen vuoristossa aina pohjoiseen Mainen osavaltioon saakka. Reitti on 3,500km pitkä, ja suurin osa sitä kulkee metsissä ja vuorilla, ja se kulkee 14 osavaltion läpi: Georgia, Pohjois-Carolina, Tennesee, Virginia, Länsi-Virginia, Maryland, Pennsylvania, New Jersey, New York, Connecticut, Massachusetts, Vermont, New Hampshire ja Maine. Korkeusvaihtelu on 50m-2000m, ja paras vaellusaika varhaiskeväästä syksyyn. Appalachian Trailillä on myös kansainvälinen jatko-osa, joka jatkuu Mainesta Kanadaan, Newfoundlandiin, Grönlantiin, läpi Euroopan ja aina Marokkoon saakka! Etelässä Appalachian Trail jatkuu erillisenä osana Alabamaan ja Floridaan saakka.

Continental Divide Trail

Reiteistä pisin, Continental Divide on 5000km pitkä reitti, joka kulkee etelässä Meksikon rajalta aina pohjoiseen Kanadan rajalle. Se kulkee, kuten nimikin sanoo, Continental Divide’ia eli mantereen jakajaa pitkin seuraten Andien ja Kalliovuorten linjoja USA:n keskiosissa. Continental Divide vuorijono on vedenjakaja, josta alkavat monet joet, joista osa virtaa lännessä Tyyneenmereen, idässä Atlantin valtamereen, ja pohjoisessa Jäämereen. Tämä vaellusreitti kulkee viiden osavaltion halki: Montana, Idaho, Wyoming, Colorado ja New Mexico. Korkeusvaihtelu on 1,200m-4,200m. Koko reitin kulkemiseen menee noin 6kk, ja paras vaellusaika on huhtikuulta lokakuulle.

Continental Divide Trail