Pyhiinvaellusreittejä Suomessa

PYHIINVAELLUSREITTEJÄ SUOMESSA

Pyhiinvaellus tunnetaan ympäri maailmaa. Se on useimmiten uskonnollinen matka, joka johtaa johonkin pyhään paikkaan. Suurimmalla osalla eri uskonnoista on pyhiinvaelluskohteita, joihin ihmisen tulisi pyrkiä vaeltamaan ainakin kerran elämässään. Tunnetuimpia näistä ovat kristinuskossa Jerusalem ja Rooma, kun taas islamissa matkan päämääränä on pyhä Mekka.

Pyhiinvaellusten uskonnollinen merkitys on aina ollut tärkeää vaellusta tehdessä. Rukoileminen on vahvasti läsnä matkan varrella ja vaellus tuo ihmistä lähemmäs Jumalaa. Tänä päivänä pyhiinvaelluksen ei kuitenkaan välttämättä tarvitse liittyä johonkin tiettyyn uskontoon tai hengellisyyteen. Sen voi tehdä ihan vain oman ilonsa vuoksi, omalla fiiliksellä ja omaan tahtiin. Tämän päivän pyhiinvaellus voidaan jakaa sitä varten todella moneen eri luokkaan. Matkan varrella on niitä, joille vaelluksen hengellinen merkitys on erittäin suuri ja rukoileminen on vahvasti läsnä matkalla. Mukana on kuntoilijoita, jotka tekevät pyhiinvaellusta kuten mitä tahansa muutakin vaellusta, toiset pyöräillen ja toiset reippaasti kävellen.

Mukaan mahtuu myös täysin tavallisia ihmisiä, jotka halusivat lähteä kokemaan, miltä pyhiinvaellus tuntuu. Matkan varrelta voi löytyä todella upeita maisemia, paikkoja ja mielenrauhaa, mitä ei välttämättä muualta pysty löytämään. Harva kuitenkin tietää, että myös Suomesta löytyy todella paljon pyhiinvaellusreittejä. Täällä järjestetään myös paljon pyhiinvaellustapahtumia, joihin jokainen on tervetullut osallistumaan. Pyhiinvaelluksessa mukavaa on se, että matkan voi aloittaa ja päättää missä kohtaa reittiä tahansa. Suomen pyhiinvaellusreitit vaihtelevat muutaman tunnin patikoista usean viikon kestäviin matkoihin.

Pyhiinvaellusreitit

Pyhiinvaellusreitit

Suomesta löytyy erilaisia pyhiinvaellusreittejä eri puolelta maata. Niiden pituudet vaihtelevat paljon ja toiset niistä yhdistyvät toisiinsa matkan varrella. Reitit on yleensä melko hyvin merkattu ja niiden varrelta löytyy paljon historiallisesti merkittäviä ja mielenkiintoisia kohteita.

Turun tuomiokirkolta voi lähteä seuraamaan Aurajoen pyhiinvaelluspolkua. Tämä on kulttuurihistoriallisesti erittäin rikas kohde, sillä matkan varrelle mahtuu paljon nähtävää ja koettavaa. Valittavana on joko lyhyempi 8 kilometrin reitti, joka sopii hyvin päiväkohteeksi tai pidempi 34 kilometrin reitti, jonka varrella voi kesäisin yöpyä vaikka teltassa. Pyhän Olavin reitti, joka alkaa myös Turun tuomiokirkolta, kulkee pitkän matkan aina Norjan Trondheimiin asti. Se kulkee kahta eri reittiä joko meriteitä tai mannerteitä. Se on pohjoismaiden laajin yhtenäinen reitistö, jonka voi jakaa vaikka moneen osaan ja käydä joka vuosi kävelemässä yhden pätkän tätä monipuolista reittiä. Reitin varrella on myös yhteensä kahdeksan Pyhän Olavin kirkkoa, jotka kaikki pitävät sisällään erittäin mielenkiintoista historiaa.

Pyhän Henrikin tien pyhiinvaellus on ehkä kaikkein kristinuskoisin Suomessa ja siihen liittyy edelleen paljon toimintaa. Joka vuosi järjestettävä ekumeeninen pyhiinvaellus kestää viikon ja kattaa koko Pyhän Henrikin tien koko pituudeltaan. Vaellus on erittäin hyvin järjestetty jo vuosikymmeniä. Sen lähtöpaikka on niin ikään Turun tuomiokirkko ja matka päättyy Kokemäelle.

Tunnetun Santiago de Compostelan pyhiinvaelluksen voi myös aloittaa Suomesta käsin. Hämeen härkätie on Santiagoon johtava tie koilisesta. Reitti kulkee Rengosta Turkuun ja sieltä edelleen Rymättylään, jonka jälkeen matka jatkuu Euroopan läpi kohti Santiago de Compostelaa. Myös monilla paikkakunnilla on omia pyhiinvaellusseuroja, joiden mukana pääsee vaeltamaan historiallisissa kohteissa. Pyhiinvaellus Tampere on koonnut yhteen erilaisia reittejä Tampereen seudulla. Itä-Suomessa pyhiinvaelluksia järjestää Pyhät Polut ry ja ne voivat sisältää myös hiihtoa, melontaa ja pyöräilyä.

Jos pyhiinvaellus Suomessa kiinnostaa, niin kannattaa hakea lisätietoa kiinnostavan kohteen pyhiinvaellus mahdollisuuksista. Monet Suomessa olevista reiteistä on hyvin merkattu ja toisten apuna voi käyttää jopa erilaisia kännykään saatavia karttoja. Pyhiinvaellus on mukava harrastus, jossa pääsee tutustumaan samalla paikalliseen historiaan ja Suomen kauniiseen luontoon.