Santiago de Compostela houkuttelee vaeltajia ympäri maailmaa – Reittisatakunta

Santiago de Compostela houkuttelee vaeltajia ympäri maailmaa

Pyhiinvaellusreitti Pohjois-Espanjassa ja Portugalissa houkuttelee erityisesti mietiskelijöitä, sillä päiväkausien kulkeminen luonnossa, kylissä ja kaupungeissa antaa aikaa käydä läpi omia ajatuksiaan. Santiago de Compostela on pisimmillään 1 600 kilometriä. Reitin suosituin osuus lähtee Ranskan Pyreneiltä ja sillä on pituutta 769 kilometriä. Jotta matka lasketaan viralliseksi pyhiinvaellukseksi, tulee matkan pituuden olla vähintään sata kilometriä, mutta muuten reitin voi valita oman mielen mukaan. Päivämatkan pituudeksi tulee yleensä 15 – 30 kilometriä, riippuen omasta jaksamisesta ja siitä, löytyykö halutusta pysähdyspaikasta majoitus yöksi. Matkalla täytyy liikkua jatkuvasti kuitenkin eteenpäin, sillä majataloissa voi majoittua kerrallaan ainoastaan yhden yön.

Reitin varrelle mahtuu maisemia laidasta laitaan

Vaikka pyhiinvaellusreitti kulkee suurimman osan ajasta melko hyväkuntoista tietä pitkin, ovat jalat silti kovilla ja mukaan kannattaa pakata vain kaikkein välttämättömin. Ylimääräiset kilot alkavat painaa rinkassa matkan varrella. Maisemat muuttuvat jatkuvasti, joten kävely ei käy tylsäksi. Vaikka moni suuntaakin reitille mietiskelemään ja punnitsemaan omaa elämäänsä, ei vaeltamisen tarvitse olla yksinäistä. Matkalla tapaa halutessaan paljon uusia ystäviä joiden kanssa jutella, ja yhdessä voi myös kulkea vain pienen pätkän niin halutessaan. Reitille suuntaa ihmisiä ympäri maailmaa ja monilla on kerrottavanaan herkullisia matkatarinoita. Toki vaellus on mahdollista suorittaa keskittyen täysin omaan kävelyynsä.

Santiago de Compostelan reitti kuljettaa kylien ja kaupunkien halki, kiemurtelee metsissä ja viinitarhoilla ja kulkee vuorten ja jokien yli. Matkalla näkee kanssavaeltajien lisäksi paikallisia ihmisiä, uteliaita koiria, uneliaita kissoja sekä lehmiä, vuohia ja lampaita. Tällä reitillä tarkoitus on nimenomaan matkalla oleminen, ei niinkään määränpää. Reittiä on helppo seurata keltaisten nuolien avulla. Lisäksi matkan varrella on kilometrikylttejä, joista voi nähdä missä kohtaa reittiä on menossa.

Reitin suosio ei osoita laantumisen merkkejä

Viime vuonna Santiagoon suuntasi yli 260 000 kulkijaa ja mukaan mahtui niin yksiin matkustavia, ystäväporukoita, pariskuntia kuin kokonaisia perheitäkin. Tien helppokulkuisuuden takia ikä ei ole este osallistumiselle. Sinnikkyyttä kuitenkin tarvitaan, sillä pitkä kävely vaatii itsensän ylittämistä useammankin kerran. Matkan varrella kävelijä kerää pyhiinvaeltajan passiinsa leimoja, joiden avulla hän voi osoittaa matkan etenemisen. Perillä Santiagossa passia vastaan voi lunastaa Compostela-todistuksen vaelluksestaan.

Vaikka Santiago de Compostelaan suuntaava valmistautuukin ensisijaisesti kävelyyn, ei kannata unohtaa että on matkalla joko Espanjaan tai Portugaliin! Pyhiinvaeltajien illalliset ovat yksinkertaisia, mutta kiitos näiden maiden ruokakulttuurin myös erittäin maistuvia. Paikalliset tavernat tarjoavat punaviiniä ja tapaksia ja pitkän kävelypäivän jälkeen uni maittaa taatusti yksinkertaisemmassakin majatalossa. Matkan varrella olevissa kylissä puhutaan harvemmin englantia, mutta se ei haittaa, sillä paikallista kieltä osaamatonkin pärjää taatusti hymyilemällä ja osoittelemalla. Kaikki Caminon osat ovat kokemisen arvoisia, mutta etukäteen voi hieman tutkia minkälaisesta maastosta itse nauttisi. Portugalista Portosta lähtevällä reitillä on runsaammin merimaisemia ja Espanjan puolella taas vuoria ja viinitarhoja.

Älä pakkaa liikaa!

Mukaan pyhiinvaellukselle kannattaa pakata kunnolliset ja mielellään jo ennen reissua sisään ajetut kengät, rakkolaastaria, vedenpitävä takki ja auringolta suojaava hattu. Säät vaihtelevat paljon ja vaikka erityisesti kesäaikaan ei tarvitse kärsiä kylmästä, on märissä vaatteissa silti tylsää kävellä. Auringonpistos taas on todellinen ongelmia varsinkin reitin niillä osuuksilla, joille ei osu juurikaan varjoa. Täytettävä vesipullo helpottaa matkantekoa ja säästää luontoa. Matkapyyhe ja silkkimakuupussi riittävät yleensä majoituksessa. Osa nauttii musiikinkuuntelusta matkan aikana, osa haluaa keskittyä omiin ajatuksiinsa. Valokuvia saatat haluta ottaa useinkin, joten ainakin kännykän kamera tulee tarpeeseen. Jos matka on vasta suunnitteilla, voi Santiago de Compostelaan tutustua useiden eri matkakertomusten ja fiktiivisten romaanienkin kautta, tämä taatusti nostaa matkakuumeen entistä korkeammaksi!