Suomen parhaat vaellusreitit – Reittisatakunta

Suomen parhaat vaellusreitit

Suomen rikas ja kaunis luonto vetää puoleensa ulkoiluihmisiä ympäri vuoden. Suomen luonnolla on niin paljon tarjottavaa ja sen monipuolisuus ja vaihtelevaisuus tarjoaa vaeltajille lukuisia unohtumattomia kokemuksia ympäri maata. Suomen luonto ja vaellusreitit ei vedä vain turisteja, vaan monet suomalaiset rakastavat vaeltamista eri paikkakunnilla, sillä vaikka he olisivat kotikunnillaan tottuneita tiheisiin sekametsiin, on aivan eri kokemus vaeltaa Lapin tuntureiden paljailla mailla. Eri vuodenajat tarjoavat myös erilaisia kokemuksia ja näkymiä, onko mitään sen kauniimpaa kuin koskematon luonto ruskan aikaan? Tässä artikkelissa tutustumme muutamaan suomen parhaimmista vaellusreiteistä.

Nuuksion kansallispuisto – erämaa Helsingin ovella

Ensinnäkään sinun ei tarvitse matkustaa kauas pääkaupungista päästäksesi vaeltamaan luontoon. Ihana Nuuksion kansallispuisto on vain puolen tunnin bussimatkan päässä Helsingin keskustasta. Nuuksion kansallispuisto (Nuuksion kansallispuisto, ruotsi: Noux nationalpark) on yksi Suomen 40 kansallispuistosta. Vuonna 1994 perustettu puisto leviää Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin metsien ja järvien alueella. Se on toiseksi lähin kansallispuisto Helsingistä äärettömän Sipoonkorven kansallispuiston jälkeen. Nimi on peräisin Espoon Nuuksion alueelta. Se sijaitsee vain 30 kilometrin päässä Helsingin keskustasta, ja puistoon pääsee helposti julkisilla liikennevälineillä. Bussi 245A lähtee Espoon keskustasta Nuuksionpäähän ja Kattilaan päivisin.

Nuuksion kansallispuisto – erämaa Helsingin ovella

Puistossa on kahdeksan merkittyä vaellusreittiä. Nämä reitit vaihtelevat pituuden ja vaikeuden mukaan, ja ne ovat pituudeltaan 1,5 km – 17 km. Lisäksi puistosta löytyy 30 km pyöräteitä ja 22 km ratsastusreittejä. Puistoon on sijoitettu merkittyjä alueita grillausta, hiihtoa ja leirintää varten. Siperian lentävä orava (Pteromys volans) on kansallispuiston tunnus, sillä siellä asuu runsaasti näitä olentoja. Kansallispuistoon kuuluu niin kutsutun Nuuksion järvialueen länsiosa. Kymmeniä uhanalaisia tai lähes uhanalaisia eläin-, kasvi- ja sienilajeja tiedetään asuvan ja kasvavan alueella, kuten Kehrääjä nightjar sekä kangaskiuru.

 

Karhunkierros – Suomen tunnetuin vaellusreitti

Suomen tunnetuin vaellusreitti on Karhunkierros Oulangan kansallispuistossa Itä-Suomessa. Vaikka tämän reitin nimeksi on annettu Karhunkierros, sinun ei tarvitse pelätä tapaavasi karhuja reitillä. Karhut elävät kyllä tällä valtavalla metsäalueella, mutta havainnot ovat hyvin harvinaisia, sillä karhut pysyvät mieluiten poissa retkeilijöiden reiteiltä. Karhunkierroksen reitit ovat hyvin merkitty ja voit valita lyhyemmän päiväretken tai pidemmän, useamman päivän millaisen vaellusreitin. Molemmat vievät sinut joihinkin suomen parhaimpiin maisemiin. Koska karhukierros on melko kuuluisa, se ei ole kovin eristetty. Tämä on hyväksi matkaajalle, joka tuntee itsensä turvallisemmaksi, kun tapaa muita retkeilijöitä matkallaan, mutta  jos haluat päästä eroon muista retkeilijöistä, harkitse seuraavaa suositustamme Lemmenjoen  kansallispuistoa.

Karhunkierros – Suomen tunnetuin vaellusreitti

 

Lemmenjoen kansallispuisto

Tämän syrjäisempää ja villinpää vaellusreittiä on hankala löytää koko Euroopasta! Lapin Lemmenjoki on suomen valtavin erämaa-alue ja yksi Euroopan suurimmista asuttomista alueista, jossa ei myöskään ole teitä. Tämä paikka on niin kaukana sivilisaatiosta kun pääset. Saatat kuitenkin tavata yksinäisiä kullankaivajia, sillä Lemmenjoki on yksi Euroopan rikkaimpien jokien