Sveitsin Haute Route on kokeneen vaeltajan unelmakohde – Reittisatakunta

Sveitsin Haute Route on kokeneen vaeltajan unelmakohde

Länsi-Euroopan korkeimmalta vuorelta Mont Blancilta Ranskasta Sveitsin Matterhornille kulkeva Haute Route -vaellusreitti on yksi maailman hienoimmista ja jokaisen vaeltajan unelmakohde. Kyseessä on Alppien suosituin vaellusreitti, joka merkittiin karttoihin jo vuonna 1861 kun Brittiläisen Alppiklubin jäsenet kulkivat reitin lävitse ja merkitsivät sen. Haute Route on itseasiassa kokoelma reittejä, jotka kulkevat vuorten välillä. Kauniiden maisemien lisäksi reitti tarjoaa vaeltajalle myös haasteita ja luultavasti elämänsä seikkailun.

Haute Route vaatii valmistautumista ja hyvää pohjakuntoa

Haute Route ei sovellu kovin hyvin spontaaniin vaellusmatkaan, vaan reitin kulkeminen vaatii hieman valmistautumista ja suunnittelua. Parhaimmillaan reitti on heinäkuun alusta lähtien ja vielä tuolloinkin matkan varrelle voi osua kohtia, joissa on sulamatonta lunta. Reitin korkein kohta on 2 987 metrin korkeudessa. Koko reitti on pituudeltaan 200 kilometriä ja sen kulkemiseen kannattaa varata 14 päivää, hieman säistä ja olosuhteista riippuen. Päivässä kävelyä tulee 6-8 tuntia. Mukaan mahtuu muutama kevyempi puolen päivän kävely. Reitti vaatii melko hyvää kuntoa, tai ainakin hyvä pohjakunto lisää merkittävästi kävelyn nautinnollisuutta. Reitistä on toki mahdollista kulkea vain joitain osuuksia, mikäli aikaa tai kiinnostusta ei ole koko matkalle.

Suunnittele reittisi etukäteen

Päivämatkan pituus määrittyy kylien ja majoituspaikkojen mukaan. Monipuoliset majoitusvaihtoehdot ovat osa reitin houkutusta. Eri paikoista löytyy valinnanvaraa leirintäalueista ja vuoristomökeistä luksushotelleihin ja majataloihin, joista kaikista avautuvat upeat vuoristonäkymät. Erityisesti sesonkiaikaan majoituksia kannattaa varata etukäteen, sillä liikkeellä on myös paljon ryhmiä. Hyvää ruokaa saa jokaisesta matkan varrelle osuvasta kylästä ja kaupungista. Sveitsiläiset ovat ylpeitä keittiöstään eivätkä syyttä. Rankan päivävaelluksen jälkeen ei voisi toivoa parempaa palautumisruokaa ja -juomaa.

Polut kulkevat vaihtelevassa maastossa. Mukaan mahtuu kivisempiä ja mutaisempia kohtia, mutta suurin osa reitistä on pohjaltaan miellyttävää kävellä. Osin reitti kulkee hyvinkin jyrkkiä nousuja ja laskuja, joten kunnon vaelluskengät tulevat tarpeeseen.

Reittiä voi olla toisinaan hankala seurata, erityisesti jos näkyvyys on sään takia huono. Suurin eksymisen vaara on kivisimmillä ja syrjäisemmillä osuuksilla, mutta näissä kohdin reitti on pyritty merkitsemään maalimerkintöjen avulla. Risteyksissä kannattaa kuitenkin olla tarkkana, että todella valitsee oikean polun. Mukaan kannattaa pakata myös kompassi ja kartta, sillä ne pelastavat pulasta jos merkintöjä ei löydy.

Pakkaa vain se mitä todella tarvitset – ja ylimääräinen pari villasukkia

Tälle reissulle kannattaa pakata niin kevyesti kuin mahdollista. Etukäteen suunnitteleminen auttaa tässä huomattavasti. Sveitsi on helppo vaelluskohde siinä mielessä, että matkailijoille on tarjolla lukuisia palveluita. Edes vuoristoreitillä mukava sänky ja herkullinen ateria eivät koskaan ole kovin kaukana. Voit huoletta jättää pois leiriytymistarvikkeet, ellet nimenomaan halua telttailla näissä henkeäsalpaavissa maisemissa. Sen sijaan mukaan tarvitaan kerrospukeutumiseen sopivia vaatteita, sadevaatteet, lämmin fleece tai takki sekä mielellään useampi pari vaellukseen sopivia sukkia, myös villaisia. Lämpötilat ovat vaihtelevia, sillä auringossa on päivällä kuuma mutta myös kesäaikaan saattaa muutamina päivinä sataa lunta.

Jollet ole ammatiltasi valokuvaaja, kannattaa raskaat kameratarvikkeet jättää suosiolla pois repusta. Tämä reitti on kokemus, jolla kannattaa keskittyä siihen mitä näkee ja tallettaa maisemat mieleen ennemminkin kuin kameraan. Useat kännykkäkamerat myös vastaavat laadultaan hyviä järjestelmäkameroita, eli niidenkin avulla saat varmasti haluamasi otokset. Massiivisten vuorten keskellä huomio kiinnittyy helposti niiden jylhyyteen,  mutta kannattaa kiinnittää huomiota myös pieniin asioihin. Reitin varrelle osuu monipuolista kasvillisuutta ja kukkivia alppiruusuja, jotka tuovat oman viehätyksensä maisemaan.