Tasmanian Overland Track on yksi maailman suosituimmista vaelluksista – eikä syyttä! – Reittisatakunta

Tasmanian Overland Track on yksi maailman suosituimmista vaelluksista – eikä syyttä!

Australian matkaajien kannattaa ehdottomasti ajan ja budjetin salliessa sisällyttää reissuunsa maailmankuulu Overland Track, joka sijaitsee Tasmaniassa Cradle mountainsin kansallispuistoalueella. Vaellusreitti on pituudeltaan 85 kilometriä. Reitin suorittamiseen suositellaan varaamaan ainakin viisi yötä ja kuusi päivää aikaa. Reissu kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, sillä reitille on kiintiö ja matkan saa aloittaa 35 vaeltajaa per päivä. Matkatoimistot myyvät valmispaketteja, mutta vaellukselle voi suunnata myös omatoimisesti. Mitään erityistaitoja tällä reitillä ei tarvita ja kun kulkemiseen varaa tarpeeksi aikaa ja repun pitää tarpeeksi kevyenä, on tämä varsin nautinnollinen ja rento vaellus, joka tarjoaa kuitenkin katseltavaa jokaiseksi päiväksi.

Varaudu kaikkiin sääolosuhteisiin

Sää vuorilla on arvaamaton jopa kesäaikaan, joten kannattaa varautua vaihtamaan shortsit ja aurinkorasva hetkessä lämpimämpiin vedenpitäviin vaatteisiin. Myös talvella kerrospukeutuminen kaikista järkevin vaihtoehto, sillä kylmälläkin säällä saattaa kävellessä tulla hiki. Jalat tulevat tällä matkalla kastumaan aivan väistämättä, joten asia on syytä hyväksyä heti alkuunsa. Yöt eivät yleensä myöskään riitä jalkineiden kuivattamiseen, joten tilanne tulee kestämään luultavasti kaikki vaelluspäivät, ainakin talviaikaan. Jotkut yrittävät välttää jalkojen kastelua kävelemällä polun sivussa, mutta tämä ei ole suositeltavaa, sillä se lisää eroosiota ja tuhoaa siten kansallispuistoaluetta. Sitä paitsi yleensä nämäkin sankarit kastelevat jalkansa viimeistään muutaman tunnin kuluttua.

Pakkaa riittävästi, mutta kevyesti

Matka on huomattavasti nautittavampi, mikäli et pakkaa mukaan liikaa tavaraa. Reppu alkaa painaa viimeistään toisena vaelluspäivänä. Talvella voi ottaa mukaan sellaisiakin ruokia, jotka kuumilla kesäsäillä pilaantuisivat nopeasti. Talvella tosin kannattaa pakata mukaan myös keitin, sillä lämpimät ruoat ja juomat maistuvat taivaallisilta taukojen aikana ja vaelluspäivien päätteeksi. Tälläkin vaelluksella kannattaa reppuun päällimmäiseksi pakata erilaisia välipaloja vaikkapa minigrip-pusseissa, joita saa helposti napsittua nälän yllättäessä. Erityisesti kurjalla säällä nämä ovat arvossaan, sillä silloin harvemmin tekee mieli pysähtyä syömään kunnolla lounasta.

Kesällä suosittu, talvella edullisempi

Matkalla majoitutaan kansallispuiston omissa majoissa, mutta kannattaa varautua siihen, että ne ovat toisinaan täynnä. Reitti on hyvin suosittu ja vaeltajia riittää vuoden ympäri. Erityisen suosittuja ovat kuukaudet lokakuusta toukokuuhun, jolloin reitille ei pääse ilman etukäteisvarausta ja tästä pitää maksaa myös varausmaksu, joka on noin 200 dollaria per henkilö. Muina kuukausina maksua ei peritä ja reitille voi suunnata vapaasti. Yksin tällä reitillä ei tarvitse vaeltaa mikäli ei niin halua, sillä kanssamatkailijoihin törmää viimeistään majoitukseen saavuttaessa. Reitti itsessään on kuitenkin suurelta osin erämaata, eli esimerkiksi ensiaputarvikkeet on hyvä pakata mukaan.

Erityisesti talviaikaan pimeä tulee aikaisin Australiassakin, joten hyvä taskulamppu on ehdoton varuste. Majoitukseen varatut majat ovat myös yleisesti ottaen pimeitä, sillä niissä on erittäin pienet ikkunat, jotta lämpö pysyisi sisällä. Majoissa on lämmitys, mutta talviaikaan niissä on silti kylmä. Pakkaa mukaan riittävän lämmin makuupussi ja illoiksi esimerkiksi kevyttoppatakki, joka mahtuu pieneen tilaan mutta tarjoavaa yllättävän hyvin lämpöä.

Itse matka voi olla päämäärä

Viimeisenä, mutta ehkä jopa tärkeimpänä: nauti matkastasi ja varaa siihen tarpeeksi aikaa. Vaelluksen aikana maisemat vaihtuvat lumihuippuisista vuorista järviin, sademetsiin, vesiputouksiin ja vehreisiin nummiin. Overland Trackilla onkin maine Australian parhaimpana vaelluksena. Monet pyrkivät suorittamaan tämän vaelluksen mahdollisimman nopeasti, suunnaten reitille aamuvarhaisella ja kulkien myöhään yöhön. Mutta pimeässä et näe maisemia. Kyseessä on omatoimisestikin järjestettynä melko hintava reissu, joten teet palveluksen itsellesi jos samalla jätät kiireen ja stressin taakse, ja annat Tasmanian upean luonnon valloittaa sinut.