Upeimmat vaellusreitit Uudessa-Seelannissa – osa 1 – Reittisatakunta

Upeimmat vaellusreitit Uudessa-Seelannissa – osa 1

Sumuisia vuoria ja smaragdinvärisiä vuonoja, muinaisia saniaisten peittämiä metsiä, ryöppyäviä vesiputouksia ja kilometrien mittaisia mustavalkoisia hiekkarantoja, Uudesta-Seelannista voit löytää todellisia majesteettisia maisemia sen lukuisilla villeillä poluilla, jotka ovat jokaisen vaeltajan unelma. Pitkän valkoisen pilven maata on helppo navigoida, mutta polun valitseminen kun aikaa on vähemmän kuin haluaisit, on ylivoimainen tehtävä. Tässä opastamme sinut maan parhaille maastoille, tarvitset vain laadukkaat sadevaatteet, hyvät vaelluskengät ja seikkailumieltä.

Paras rantareitti: Abel Tasman kansallispuisto

Noin 30 kilometriä kultaisia hiekkarantoja, graniittikallioita ja selkeän sinistä vedenrantaa ympäröiviä subtrooppista pensaita, Abel Tasman Coast Track on nimetty ensimmäisen eurooppalaisen mukaan, joka astui Aotearoan idyllisille rannoille. Se on ehkä Uuden-Seelannin suurista vaelluksista helpoin, mutta aivan yhtä palkitseva. Tämä kahden viiva viiden päivän yksisuuntainen reitti vie sinut vuorotellen vehreiden metsien ja pitkien tyhjien rantojen halki, jossa voit leiriytyä veden ääressä tai yöpyä rakennetuissa majoissa, mutta muista järjestää majoitusasiat etukäteen. Jotkut osat reitistä edellyttää sinun odottavan vuoroveden olevan alhaalla, ennen kuin voit jatkaa matkaa, joten aikataulu kannattaa suunnitella tarkkaan tai ainakin varata runsaasti ylimääräistä aikaa. Vietä sitten iltapäivä seuraten hylkeiden uiskentelua, bongaillen lintuja tai sukeltaen veden syvyyksiin.

Paras rantareitti: Abel Tasman kansallispuisto

Paras päiväretki: Tongariron Kansallispuisto

Taru sormusten herrasta -faneille, Tongariron Kansallispuisto on Mordorin pimeä rosoinen maa ilmielävänä. Pilvisessä säässä rosoinen tulivuoren kallio ja jyrkät nousut karuissa maisemissa herättää aavemaisen tunnelman. Mutta selkeänä päivänä näet Ngauruhoen vuoren, joka tunnetaan elokuvien myötä myös nimellä Tuomiovuori (Mount Doom), sen täydessä loistossa, tämän lähes 20 kilometrin mittaisessa, noin seitsemän tuntia kestävän vaelluksen aikana. Mikäli olosuhteet sallivat, voit Summit Crateriin yltäessäsi ottaa pienen sivuretken ja tarpoa vuorta ylös. Tähän ei ole ennalta määrättyä polkua ja tämä lisäreitti lisää noin 1 – 2 tuntia kokonaisaikaan. Tämän jälkeen suuntaa askeleesi punaiseen kraatteriin paistattelemaan harjanteelle, josta voit nauttia Emerald Järvien geometrisesti lämmitetyistä turkoosinvihreistä maisemista ennen viimeistä laskeutumista toiset kymmenisen kilometriä laavakenttien ja mättäikkö niittyjen lävitse Ketetahin polulle, jossa voit hypätä bussiin joka vie sinut takaisin alkupisteeseen.

Paras päiväretki: Tongariron Kansallispuisto

Paras yhden yön reitti: Mount Cook Kansallispuisto

Valitse Mount Cook kansallispuiston Mueller Hut reitti, jos haluat nähdä Uuden-Seelannin korkeimman huipun, 12 316 metrisen Mount Cookin vuoren huippu on lumen peitossa ja tämä järkäle hallitsee glasiääristä maastoa ja nousee Mueller hutin reitin ylle. Mueller hut on punainen vaeltajanmökki, joka on kallistettu korkealle alppimaiselle tasangolle. Viiden kilometrin mittainen vaellus laakson pohjalta on jyrkkä ja kiemurteleva, joten sinulla ei ole mitään ongelmaa pysähtyä ja nauttia moitteettomista maisemista laakson punotusta jokijärjestelmästä tai kirkkaan sinisestä jäätiköstä, joka sulkee sulamisvettä vuoren juureen.Kun olet läpäissyt mättäisen Sealy Tarnsin, kömmit ylös suurta kivistä aluetta päästäksesi tasangon harjalle 1800 metrin korkeuteen. Mökissä, valitse sänkysi ja mene sitten nauttimaan miellyttävästä meditatiivisesta auringonlaskumaisemasta Mount Cookin huipusta ja sen alla levittyvistä laaksoista. Katabatiset tuulet pudottavat pilviä ylempänä kalliossa ja satunnaiset ukkosen äänet kertovat kaukaisista lumivyöryistä.

Paras vaellusreitti joka ei löydy oppaasta: Karekare

Neljäkymmentäviisi minuuttia Aucklandista länteen, Waitakere Ranges rullaa Tasmanin mereen. Vaella alamäkeä Lone Kauri Roadin pysäköintialueelta, jossa kohoaa manuka, kaali ja saniaispuut, mustalle hiekkarannalle. Seuraa dyynien harjanteita, vuorattu kallioilla ja karkeilla rinteillä, kalliotunneliin ja Karekare-rannan laajoihin, tyhjiin mustiin hiekkarantoihin, joissa hylkeet uiskentelevat korkeiden kallioiden välissä. Aivan Karekare Surf Clubin jälkeen, voit ottaa Zion Hill Trackin päästäksesi takaisin autollesi Zion Ridge ja Buck Taylor reittien kautta. Mutta ensin ota pieni kiertotie Lone Kauri -tien yli paratiisimaisille Karekare vesiputouksille, 100 metrinen putous, joka syöksyy matalaan altaaseen, jossa voit liottaa väsyneitä jalkojasi tai uida.

Paras vaellusreitti joka ei löydy oppaasta: Karekare