Upeimmat vaellusreitit Uudessa-Seelannissa – osa 2 – Reittisatakunta

Upeimmat vaellusreitit Uudessa-Seelannissa – osa 2

Tässä artikkelisarjassa sukellamme syvemmälle Uuden-Seelannin fantasianomaisiin vaellusretkiin. Ensimmäisessä osassa annoimme vinkkimme parhaimpaan rantareittiin, päiväreittiin, yhden yön reittiin sekä parhaimpaan reittiin, joka ei löydy oppaasta. Nyt siirrymme parhaan kaupunkivaelluksen, luolareitin, vuoristoreitin ja Taru Sormusten Herrasta vaelluksen tutkimiseen. Näistä vaellusreiteistä jokainen, niin aloittelija kuin kokenut konkarikin, voi löytää itselleen sopivan reitin ja nauttia henkeäsalpaavista maisemista.

Paras kaupunkivaellus: Mt. Victoria Trails, Wellington

Ei ole mikään salaisuus, että Uudessa-Seelannissa on valtavia karuja alueita, josta löytyy enemmän lampaita kuin ihmisiä, mutta jopa Wellingtonista löytyy puolivillejä kukkuloita, joita kutsutaan kaupungin vyöksi. Joukko polkuja ja reittejä mutkittelee näiden kukkuloiden läpi, mutta paras reitti on Mount Victoria Trails, johon pääsee helposti kaupungin keskustasta. Valitse reittisi kiemurtelevan 11 kilometrin mittaisen Southern Walkwayn kautta ja kaupungin äänet katoavat paksun lehväkatoksen alle. Täällä kuvattiin useita Taru Sormusten Herrasta kohtauksia, kuten esimerkiksi kohtaus, jossa nuoret hobitit pakenevat Mustilta Ratsastajilta. Kävele 200 metrisen Mount Victorian huppukohdalle, josta on parhaat näkymät Wellingtonin yli, ja josta voit katsella satamassa purjehtivia veneitä. Päätä reittisi tähän tai jatka patikointia kaupungin kukkuloiden yhdistyneitä polkuja merelle asti.

Paras kaupunkivaellus: Mt. Victoria Trails, Wellington

Paras luolavaellus: Abbey Caves, Whangarei

Whangarein reunalla, usein unohdettu Northlandin uninen kaupunki, Abbey Caves sisältää yhden Uuden-Seelannin suurimmista kiiltomato esiintymisistä. Kävele muinaisen näköisten monoliitti luolien lävitse, kiipeä rosoisten aitojen yli ja luikertele liukkaaseen Organ luolaan, joka on kolmesta luolasta ensimmäinen, jossa kävelet pitkin lähes 200 metriä maanalaista virtausta kunnes saavut suureen kiiltomato esiintymään. Tämän jälkeen seuraa hieman huonosti merkittyä Middle Cavea löytääksesi tippukivipylväitä ja kiiltomatoja luolan katossa, joka näyttää tähtitaivaalta. Laskeudu viimeiseksi Ivy luolan jyrkkää ja kivistä alastuloa kuohuvaa virtaa pitkin. Päädyt taianomaiseen fosforinloistoiseen huoneeseen, josta voit kävellä mutaisen ruohon läpi takaisin autollesi.

Paras luolavaellus: Abbey Caves, Whangarei

Parhaat vuorimaisemat: Kepler Track, Fiordland National Park

Herää varhain Luxmore Hutissa ihailemaan sadunomaista valkoista hattarapilveä vuoristojärven Te Anaun yllä. Näin alkaa neljän päivän mittaisen vaelluksen toinen päivä Kepler reitillä, joka on yksi Uuden-Seelannin kuuluisimmista Great Walks vaellusreiteistä. Sinulla tulee olemaan seuraa tällä suositulla reitillä, mutta huomaat tuskin muita kun kiipeät huurteisten vuoristohuippujen lävitse. Halutessasi voit ottaa 10 minuutin sivureitti ylös Mount Luxmorea nähdäksesi lumoavan Fiordlandin panoraama näkymän, kun pilvien huopa hajoaa nousevan auringon säteiden tieltä. Useita upeita kilometrejä myöhemmin, voit pujotella alas vehreään laaksoon, jossa voit yöpyä joko Iris Burn Hutissa tai omassa teltassa ja katsella vuoristomaisemia metsän reunalla.

Paras Taru Sormusten Herrasta vaellus: Mount Sunday

 

Tämä lyhyt mutta miellyttävä Mt. Sunday vaellus sijaitsee suuren vuorialtaan keskellä. Täällä kuvattiin Taru Sormusten Herrasta elokuvien Edoras -valtakunnan kohtaukset. Seuraa vanhaa tienpätkää parkkipaikalta, kunnes se kapenee kauniiksi kävelypoluksi. Ylitä kääntösilta ja nouse vuoren eteläpuolelle viehättävään huippukohtaan. Vuoristonäkymiä on runsaasti joka suunnassa ja on helppoa nähdä, miksi se valittiin Taru Sormusten Herrasta kuvausten sijainniksi. Tämä lyhyt reitti vaatii hyvin vähän valmistautumista eikä erityisiä kykyjä päästäkseen nauttimaan näistä taianomaisista maisemista. Ota vain mukaan seikkailunhalu ja ehkä piknik kori. Tämä reitti on yksityisalueella, mutta alueen omistajat ovat antaneet luonnonsuojelu osastolle ja vierailijoille mahdollisuuden käyttää aluetta vapaasti, mutta muista ehdottomasti osoittaa alueen omistajille kunnioitusta seuraamalla tiukkaa ‘Leave no trace’ etiikkaa, eli älä jätä roskia tai minkäänlaista jälkeä vierailustasi tässä ihanassa paikassa, jotta se pysyisi kauniina, koskemattomana maisemana.