Uudet seitsemän maailman ihmettä – Reittisatakunta

Uudet seitsemän maailman ihmettä

Kiinan muuri. Taj Mahal. Petra. Colosseum. Kristus Vapahtaja. Chichén Itzá. Machu Picchu. Nämä muistomerkit tunnetaan yleisesti nimellä ”uudet seitsemän maailman ihmettä”, modernit lisäykset antiikin seitsemään ihmeeseen, jotka Philo Byzantium on asettanut 250 B.C.:ssä, joka sisälsi Babylonin puutarhat ja Gizan pyramidit. (Niistä muinaisista seitsemästä vain pyramidit pysyvät.) Uusia ihmeitä valittiin vuonna 2007 sveitsiläisen yrityksen, New 7 Wonders Foundationin, online-kilpailun kautta, jossa äänesteti yli kymmenen miljoonaa ihmisiä. Kaikki muistomerkit ovat myös Unescon maailmanperintökohteita. Neljällä mantereella, useimmiten muinais- ja keskiaikaisilla imperiumeilla rakennetut, vuonna 2007 valitut muistomerkit ovat kaikki valtavan mittakaavan arkkitehtonisia ihmeitä – ja ne ovat myös maailman suosituimpia nähtävyyksiä.

Suuri muuri, Kiina

Rakennettu 220 B.C. 1634, monen keisarin ja dynastian aikana. Kiinan suuri muuri rakennettiin 1800-vuoden aikana suojelemaan hyökkääjiä vastaan.Kymmenen miljoonaa turistia vierailee joka vuosi kohteessa. Nyt Kiinan muuri kansallinen symboli. Valtava Suuri muuri rakennettiin yhteensä lähes 1800 vuoden ajan. Suuri muuri koostuu itse asiassa monesta seinästä, jotka ovat päällekkäisiä; näiden kerrosten yhteenlaskettu pituus on arviolta 10 000 – 20 000 kilometriä. Seinän muotoilu, joka on rakennettu vuoristoalueiden kulkureiteille ja harjanteille, käyttää luonnollista maastoa strategisesti. Seinän parhaiten säilynyt osa kulkee itään länteen Liaoningin kaakkoisosasta Luoteis-Gansun maakuntaan. Ming-dynastia vahvisti ja ylläpiti näitä osia 1368–1644.

Taj Mahal, Intia

Rakennettu 1632-48. Tilaaja Mughalin keisari Shah Jahan. Mughal-keisari Shah Jahan rakensi mausoleumin hänen vaimonsa Mumtazin muistoksi Agrassa, Intiassa. Taj Mahal on yksi Mughal-imperiumin upeimmista arkkitehtonisista saavutuksista, jotka hallitsivat suurinta osaa Intian subkontinenssista 1526–1761. Rakentamiseen tarvittiin noin 20 000 työntekijää ja aikaa kului yhteensä 16 vuotta. Rakennus heijastaa Mughalin arkkitehtonista tyyliä ja korostaa symmetriaa ja tasapainoa. Viime vuosina restaurointi on keskittynyt norsunluun marmorifaasien suojelemiseen saastumiselta.

Petra, Jordania

Rakennettu 4. vuosisadan JKr. Nabatean valtakunnasta toiseen.Nabatealaiset rakensivat kaupungin nykypäivän Jordaniassa strategisessa paikassa, joka sijaitsee varhaisilla silkki- ja maustekaupan reiteillä. Petran kaupunkia rakensivat Nabatealaiset, jotka asuivat Wadi Musan laaksossa yli 400 vuotta, paikalla, joka sijaitsee strategisesti varhaisilla silkki- ja maustekaupan reiteillä. Kaupunki kuului Rooman valtakuntaan eKr. Hellenistiset julkisivut on kaiverrettu suoraan kanjoneihin ja käyttää luonnollista maastoa oppaina. Nykyään muistomerkit ovat alttiita tulville Wadi Musassa ja jatkuvasta tuulen ja sateen aiheuttamasta eroosiosta. Petran kävijämäärä on vähentynyt viime vuosina, osittain Lähi-idän epävakauden ja väkivallan vuoksi.

Colosseum, Italia

Rakennettu 72-82 eKr. Flavian keisarien tilaama Rooman valtakunnan ensimmäisellä vuosisadalla. Rooman valtakunnan suurin amfiteatterin sisään mahtuu jopa 70 000 ihmistä. Colosseum – amfiteatteri, jossa on arkaadit ja puolikaarett – ovat esimerkkejä Rooman valtakunnan arkkitehtuurista innovaatiosta. Muistomerkkiä käytettiin gladiaattori- ja metsästysnäyttelyihin, sekä julkisiin teloituksiin neljän vuosisadan ajan. Rooman valtakunnan kaatumisen jälkeen sitä käytettiin väliaikaisesti asuntokompleksina. Maanjäristysvahingot ja Colosseumin materiaalien louhinta ovat jättäneet vain kolmanneksen alkuperäisestä rakenteesta.Palautustoimia on tehostettu 1800-luvun alusta lähtien. Vuonna 2016 rakennuksen julkisivun kunnostus valmistui kolme vuotta.

Kristus, Lunastaja, Brasilia

Rakennettu 1926-31. Tilaaja Rio de Janeiron roomalaiskatolinen arkkihiippakunta. Kristuksen Lunastajan patsas Brasiliassa on 125 metriä pitkä. Silloin kun patsas oli katolisen kirkon tilaama 1900-luvun alussa, yli 90 prosenttia brasilialaisista oli katolisia. Kuvia Kristuksen patsasta toistetaan kaikkialla Brasiliassa. Patsas painaa 1 145 tonnia ja se valmistettiin betonista. Se on maailman suurin Art Deco -veistos. Se sijaitsee, 710 metrin korkeudessa vuoren huipulla. Se on jatkuvasti alttiina säälle ja salaman aiheuttamille vaurioille. Yksi suurimmista patsaan restaurointihaasteista on ollut kivilaatan väri.

Kristus, Lunastaja, Brasilia