Vaarallisimmat vaellusreitit – Reittisatakunta

Vaarallisimmat vaellusreitit

Vaellusmatkat ovat aina kiehtoneet ihmisiä. Niissä näkee upeita maisemia, ne ovat hyvää liikuntaa ja luonnon keskellä mieli rauhoittuu. Suosittuja reittejä maailmalla ovat erityisesti lukuisat pyhiinvaellusreitit, joita suoritetaan myös uskonnollisissa tarkoituksissa. Suomessa parhaimmat vaellusreitit sijaitsevat ehdottomasti Lapissa. Niiden värikäs luonto ja jylhät aarniometsät luovat täydellisen maaston hiljaisille vaelluksille.

Euroopassa suosittuja vaellusreittejä ovat Camino de Santiago Espanjassa, jossa vaeltaa tuhansia ihmisiä ympäri vuotta, Slovenian vuoriston läpi kulkeva Mountain trail, Durmitorin kansallispuisto Montenegrossa, joka on myös Unescon maailmanperintökohde ja Englannin halki kulkeva Coast to Coast, joka on oiva mahdollisuus nähdä Englannin kaunista luontoa ja maaseudun elämää.

Vaellukset voivat olla koko matkan tarkoitus tai niitä voi tehdä osana esimerkiksi ihan tavallista kaupunkilomaa. Paikalliseen luontoon tutustuminen avartaa usein käsitystä koko maasta ja vaelluksella on mahdollisuus nähdä paljon mielenkiintoisia paikkoja. Monet vaellusreitit kulkevat hyvin merkattuja teitä ja polkuja. Niiden varrelta löytyy yöpaikkoja tai oman teltan voi ottaa mukaan ja vain nauttia luonnon rauhasta.

Suosituimmat vaellusreitit ovat niin turvallisia, että niihin voi lähteä mukaan perheen pienimmätkin. Lemmikkieläinten mukaanotto ei ole myöskään harvinaista. Toisia reittejä pystyy kulkemaan jopa pyörällä. Vaellusreiteillä on selkeitä viittoja ja opasteita reitin kulusta. Maailmasta löytyy kuitenkin muutamia mielenkiintoisia kohteita, jotka luokitellaan jopa vaarallisiksi. Niihin vaaditaan mukaan hieman enemmän rohkeutta ja seikkailumieltä.

Jännitystä vaellukseen

Jännitystä vaellukseen

Maailman vaarallisimmaksi vaellusreitiksi nimetty Caminito del Rey sijaitsee Espanjassa. Reittiä on kutsuttu myös kuoleman reitiksi. Se oli niin vaarallinen pitkään, että se piti sulkea kokonaan vaeltajilta. Reitti avattiin uudestaan käyttöön vasta vuonna 2015. Se oli vaatinut ennen sulkemistaan muutaman kuolonuhrin, joten turvallisuuden parantamiselle oli aihetta.

Caminito del Rey ei ole pituudeltaan kuin kuusi kilometriä, mutta reitti on sitäkin haastavampi. Hurjapäisimmät vaeltajat kulkivat erittäin huonokuntoista reittiä jopa sen ollessa suljettuna. Tämä tapahtui tietenkin vaeltajien täysin omalla vastuulla. Reitti kulkee pitkin kalliojyrkännettä noin sadan metrin korkeudessa ja sen alapuolella virtaa joki. Varaukset reitin kävelemiseen on tehtävä etukäteen.

Keski-Kiinassa sijaitseva Huashanin vaellusreitti sijaitsee vielä Caminito del Reyta korkeammalla, noin 2100 metrissä. Reitti on hyvin vanha ja sen rakensi aikoinaan uskontoaan harjoittava taoisti, joka halusi rukoilla vuorella syrjäisessä paikassa vuorella sijaitsevassa luolassa. Reitillä kuolee joka vuosi ihmisiä, mutta se on silti todella suosittu vaelluskohde, jonne saapuu tuhansia vaeltajia vuosittain ympäri maailmaa.

Italian Dolomiiteillä kulkee Via Ferrata vaellusreitti, joka on upea maisemiltaan, mutta vaarallinen reitiltään. Reitti on rakennettu kulkemaan pitkin vuoristoa. Se on rakennettu erilaisilla askelmilla, rappusilla ja silloilla. Sitä tukevat turvakaapelit. Vaeltajat käyttävät aina turvakaapelia ja kulkevat ammattitaitoisen oppaan johdolla. Reitti muistuttaakin paikoin enemmän vuoristokiipeilyä kuin vaeltamista. Reittien korkeimmat kohdat vievät vaeltajan yli 900 metriin.

Erilaisia lasisiltoja löytyy pitkin maailmaa. Ne eivät itsessään ole kovin vaarallisia, mutta niillä kävely vaatii kyllä jonkin verran rohkeutta, uskallusta ja korkeanpaikankammoa ei näille kavutessa kannata potea. Lasisiltoja löytyy Lontoosta Tower Bridgeltä, Kiinan Tianmenissä, Kanadan Vancouverissa ja Itävallan Alpeilla, jossa lasilattian läpi voi katsoa suoraa 250 metrin pudotusta alaspäin pitkin jyrkkää lumista mäkeä.

Moniin kohteisiin järjestetään valmismatkoja Suomesta ja niiden kautta on helppoa ja turvallista osallistua vaarallistenkin reittien vaellusmatkoille. Tärkeää on myös muistaa, että tosi asia on se, että moni ihminen menehtyy vuosittain näillä vaellusreiteillä. Ne voivat olla täysin vahingossa sattuneita onnettomuuksia, mutta monet niistä voitaisiin välttää pysymällä valppaana ja huolehtimalla omasta turvallisuudesta. Reiteillä pitää peruskunnon olla hyvä ja kipeänä ei matkaan voi lähteä.